Ben je 18 jaar of ouder? En volg je een mbo-opleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die hebben te maken met de schoolsoort, je leeftijd en je nationaliteit.

SCHOOLSOORT

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bestaat uit een beroepsopleidende leerweg (BOL) en een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Beide leerwegen hebben 4 niveaus. Tot elk niveau behoren verschillende opleidingen met een verschillende cursusduur.

Je krijgt alleen studiefinanciering voor een voltijd BOL-opleiding van één jaar of langer. Als je een BBL-opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Ook deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.

Tegemoetkoming Scholieren 18+

Ontvang je een tegemoetkoming scholieren 18+ let er dan op dat je dit zelf stopzet voordat je studiefinanciering aanvraagt. Anders bestaat de kans dat je het beiden ontvangt en later veel geld moet terugbetalen.

LEEFTIJD

Je moet 18 jaar of ouder zijn. In de eerste maand van het kwartaal dat volgt op je 18de verjaardag krijg je voor het eerst studiefinanciering. Dat is altijd in januari, april, juli of oktober. Je kunt studiefinanciering uiterlijk aanvragen op de eerste dag van de maand waarin je dertig wordt en er dan ook recht op hebben. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door, als je aan alle voorwaarden blijft voldoen.

NATIONALITEIT

Je moet Nederlander zijn om studiefinanciering te kunnen krijgen. Er gelden uitzonderingen als je één van de volgende verblijfsdocumenten hebt en in Nederland woont:

  • Type II Regulier onbepaalde tijd
  • Type III Asiel bepaalde tijd
  • Type IV Asiel onbepaalde tijd
banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot