Iedereen voelt zich weleens bang, angstig of zenuwachtig. Denk maar eens aan zenuwen voor een toets of examen. Of spanning voor de uitslag van een medisch onderzoek. Maar angsten kunnen ook je leven bepalen. Je leest er hier meer over.

Angst

Angst is een emotie die jou helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Komen angsten bij jou regelmatig voor en houden ze langer aan? Worden ze misschien steeds heviger? En staan ze niet meer in verhouding tot dat waar je bang voor bent? Dan is er sprake van angstklachten.

Heb jij last van angsten? Heb je vragen over hoe je dit moet combineren met je studie? Praat met je loopbaancoach of neem contact op.
Op deze site vind je ook meer informatie over angsten.

Faalangst
Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te falen: je bent bang om fouten te maken, bang om iets niet goed te doen in situaties waarin je beoordeeld wordt of waarin je jezelf beoordeelt. Door de stress presteer je vaak onder je niveau. Denk aan situaties zoals toetsen, examens, presentaties, sporten enz. Misschien stel je ook dingen uit, omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is, of ben je bang om nieuwe dingen uit te proberen, of bang om door te zetten uit angst dat het je toch niet lukt. Door het idee dat het toch niet zal lukken, lukt het inderdaad vaker niet. En als je dan denkt: “zie je wel ik kan het niet” dan ondermijnt die gedachte je zelfvertrouwen.

Door faalangst gebruik je je eigen capaciteiten niet optimaal. Als je denkt dat je faalangst hebt, kun je dit bespreken met je loopbaancoach of trajectbegeleider.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot