Ben je snel uit het niets boos? Lieg je veel en maak je expres dingen stuk? Als je hier vaak last van hebt dan kan het zo zijn dat je last hebt van een gedragsstoornis. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

Wat is een gedragsstoornis?

Als je een keer erg boos wordt maakt dat helemaal niet uit, iedereen wordt dit wel eens een keer. Maar als dit vaker voorkomt en de mensen het om je heen het ook opvalt dan kan het zijn dat je je te agressief gedraagt. Je weet dan vaak ook niet waar je boosheid vandaan komt en vind je het heel erg dat anderen jou door je boosheid anders gaan bekijken.

Er zijn twee verschillende soorten gedragsstoornissen:

Oppositioneel opstandig gedrag: Wanneer iemand tegen je zegt wat je wel of niet mag doen kan je hier niet goed tegen en word je boos. Je wilt dan het liefst schelden en schoppen of heel hard wegrennen. Ook kan het zijn dat jezelf vaak degene bent ruzie zoekt. De afkorting hiervoor is ODD. Dat is een Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Antisociaal gedrag: Dit gedrag gaat verder dan vaak boos worden, want je doet dan ook dingen die echt niet mogen. Denk hierbij aan schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Maar ook aan stelen, dingen kapot maken, spijbelen en weglopen. Jij vindt het dan (vaak) terecht dat je boos wordt en het ligt dan volgens jou allemaal aan een ander. De afkorting voor deze gedragsstoornis is CD. Dat is een Engelse afkorting voor Conduct Disorder.

Hulp om gedragsstoornissen beter te begrijpen

Soms kan het lastig zijn om te begrijpen wat een gedragsstoornis is en hierdoor kunnen de eventuele problemen onopgemerkt blijven. Er zijn beeldverhalen ontwikkeld door hulpverleners als middel om de kennis en het begrip over met gedragsstoornissen te verbeteren.

De beeldverhalen zijn een gezamenlijk product van het Kenniscentrum Kinder- en JeugdpsychiatriePharos en Levvel (voorheen de Bascule en Spirit).

Ondersteuning

Herken jij enkele van deze kenmerken? Of is bij jou al ADD of ADHD vastgesteld? En heb je vragen over hoe je dit moet combineren met je studie op het ROC? Praat met je loopbaancoach of neem contact op.

Herken jij enkele van deze kenmerken? Of is bij jou al een gedragsstoornis vastgesteld? En heb je vragen over hoe je dit moet combineren met je studie op het ROC? Praat met je loopbaancoach of neem contact op.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot