Gamen werkt ontspannend. Je kunt de wereld om je heen in korte tijd vergeten. Door online te gamen, kun je zelfs vrienden maken over de hele wereld.

Soms game je alleen langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om een uurtje te gamen. Maar dat lukt niet en je zit de hele avond achter de computer. Soms zelfs tot in de nacht.

Benieuwd of jij teveel gamet? Doe de game-check! Inloggen is hierbij niet nodig.

WAT DOET GAMEN MET JE?

Gamen is een leuke vrijetijdsbesteding en hoeft niet altijd problemen te geven. Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen gamen en andere activiteiten. Als deze balans is verstoord, kan het zijn dat je verslaafd raakt aan gamen. Het lukt je dan niet meer om te stoppen of minder te gamen. Je bent de controle kwijt.

Stoppen met gamen is moeilijk, omdat het gamen je iets geeft. Je krijgt bijvoorbeeld waardering of uitdaging. Het kan zijn dat je gamet omdat je deze dingen mist in je dagelijkse leven. De beloningssystemen in games zorgen ervoor dat je hersenen de stof endorfine maken. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel. Als je stopt met gamen, kun je je somber gaan voelen.

Gamen kan ook een manier zijn om te vluchten voor problemen. Het gamen neemt je aandacht zo in beslag dat je je echte problemen even vergeet. Even je hoofd leeg maken of je gedachten stilzetten omdat je zo druk bent in je hoofd bijvoorbeeld door school of door thuis.

Door veel te gamen kun je je somber gaan voelen. Maar je kunt ook pijn in je lichaam krijgen, zoals rugpijn of geïrriteerde ogen. Daarnaast heb je meer risico op overgewicht, angsten en depressies. Kijk voor meer informatie op www.gripopgamen.nl en www.yeswecanclinics.nl

Maak jij je zorgen over jouw manier van gamen, of die van iemand anders, en wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je loopbaancoach of gebruik het contactformulier.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot