Je kunt verslaafd raken aan middelen, zoals alcohol, drugs en sigaretten en aan gewoonten, zoals gokken, internetten en gamen.
Sommige middelen of gewoonten zijn verslavender dan andere. Niemand kiest er voor om verslaafd te zijn. Een verslaving ontstaat vaak stapje voor stapje.

Heb je een ouder die verslaafd is en maak je je zorgen of je zelf ook verslaafd zult raken? Kijk eens op de website van Indigo voor meer info. Je kunt hier ook met jongeren praten die hetzelfde meemaken als jij. Je kunt ook naar Kopstoring van het Trimbos instituut gaan.

WAT IS EEN VERSLAVING?

Verslaafd zijn betekent niet alleen dat je iets heel vaak gebruikt. Je bent verslaafd als:

  • je lichaam of geest afhankelijk is van het middel;
  • je steeds meer nodig hebt van een middel en
  • als je ontwenningsverschijnselen krijgt als je het middel niet gebruikt.

Het begint met experimenteren, dan kan het een gewoonte worden. Als je dan steeds vaker en meer gaat gebruiken kan het zijn dat het middel steeds belangrijker wordt en een rol gaat krijgen in het dagelijks leven, waardoor je lichaam uiteindelijk niet meer zonder kan. Als je dan het middel niet gebruikt of het gedrag niet uitvoert, krijg je ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen kunnen lichamelijk zijn, zoals zweten of trillen. Maar ook geestelijk, zoals onrustig zijn of in paniek raken. Je moet dan iets gebruiken of doen om je goed te voelen.

Je kunt aan verschillende soorten middelen of gedrag verslaafd raken. Je lichaam of je geest werken slechter, omdat je iets niet hebt gebruikt. Of omdat je iets niet hebt gedaan. Heb jij daar ook last van? Praat er dan over. Je kunt ook op school terecht met je verhaal. Neem contact op met je loopbaancoach of trajectbegeleider.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot