Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van jongeren geld witwassen. Jongeren geven toestemming om grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Daar tegenover staat dan een financiële beloning. Deze jongeren worden “geldezels” genoemd.

Pas op! Word zelf geen geldezel!

Wat gebeurt er eigenlijk?

Criminelen werven (vaak jongere) geldezels via internet, e-mail, chat, brief, telefoon of op school. Iemand vraagt, vaak met een mooi verhaal, of de bankrekening gebruikt mag worden om geld op te storten. Ze geven de geldezel (vaak buitenlandse) rekeningnummers waarnaar hij het geld vervolgens moet overmaken. Een percentage van het geld mag hij houden als vergoeding.

Of met een mooi verhaal en een zogenaamde beloning probeert iemand pas en pincode van een student te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van het slachtoffer. Vervolgens gebruikt de crimineel de pinpas van het slachtoffer om het geld eraf te halen. De geldezel sluist dus dit geld door naar criminelen. Door gebruik van zo’n ‘tussenstation’ is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen. Zodra de bank merkt dat de jongere als geldezel is ingezet, moet deze het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een schuld tot gevolg. Ook hangt de jongere een straf boven het hoofd wegens fraude.

Meer informatie of ben je slachtoffer?

Kijk voor meer informatie op onderstaande sites

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot