Ongeveer 20% a 30% van de jongeren voelt zich wel eens eenzaam! In de meeste gevallen verdwijnt dat gevoel na een tijdje. Als het lang duurt kan het zorgen voor somberheid, verdriet, angst en zinloosheid. Voel jij je eenzaam? Blijf er niet mee zitten!

WAARDOOR VOEL JE JE EENZAAM?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij je eenzaam voelt:

  • Je hebt weinig vrienden of familie.
  • Niemand om mee te praten als je problemen hebt.
  • Je verandert van school of gaat verhuizen naar een andere buurt of stad.
  • Je hebt geen geld om verjaardagscadeautjes te kopen of rondjes te geven als je uitgaat.
  • Je hebt liefdesverdriet of bent op zoek naar een partner.
  • Je kan geen geschikte baan vinden.

Neem eventueel contact op met Mate for you

Voor jongeren van 15-23 jaar die alleen zijn of het lastig vinden om met leeftijdgenoten in contact te komen.

TIJD VOOR VERANDERING! 5 EENVOUDIGE TIPS
TIP 1: WEET WANNEER JE EENZAAM BENT

Een van de beste manieren om eenzaamheid op te pakken is door te weten wanneer je je eenzaam voelt. Houd bijvoorbeeld eens een tijd een dagboekje bij. Heb je een beeld van je eenzame momenten? Bijvoorbeeld als je ’s avonds alleen thuis bent? Als je naar bepaalde films kijkt? In specifieke situaties? Zodra je weet op welke momenten je je eenzaam voelt,  kun je een plan opstellen en actief met je gevoelens aan de slag.

TIP 2: ONDERNEEM DINGEN

Thuis zitten kniezen en niets doen, is niet de oplossing voor je eenzaamheid. Kom uit je slachtofferrol en onderneem dingen. Geef je op voor een cursus, ga vrijwilligerswerk doen, word lid van een hobbyclub. Dingen doen en actief bezig zijn helpt je gedachten te verzetten, geeft je energie en zorgt dat je je in elk geval al een stuk blijer en positiever voelt.

TIP 3: BEPERK JE SOCIAL MEDIA ACTIVITEITEN

Jongeren die veel online contacten hebben maar weinig of geen vrienden hebben in de ‘echte’ wereld, voelen zich vaak eenzaam. Herken je dat? Investeer dan minder tijd op social media. Gebruik die tijd om nieuwe vrienden te maken of je oude vriendschapsbanden in de ‘echte’ wereld aan te halen. Want, alleen online vrienden hebben, kan bijdragen aan je eenzame gevoel. Ze knuffelen je niet en slaan ook geen fysieke arm om je heen.

TIP 4: PLAN JE VRIJE TIJD

Een tijdsplanning maken voor de dagen dat je vrij bent, helpt nogal eens om je eenzame gevoelens het hoofd te bieden. Zeker als je weet op welke momenten eenzaamheid je overvalt. Ga samen met iemand wat gezelligs ondernemen of zoek een leuke nieuwe hobby. Door in je vrije tijd allerlei bezigheden te plannen, heb je minder gelegenheid je eenzaam te voelen. Daarbij zorgt afleiding ervoor dat je optimistischer in het leven staat en gemakkelijker nieuwe contacten maakt.

TIP 5: DOE NIEUWE DINGEN

Ook nieuwe dingen doen, is een goed medicijn om eenzaamheid tegen te gaan. Want thuis zitten kniezen en toegeven aan je eenzaamheid zorgt dat je je eigenlijk alleen maar ellendiger voelt. Daarbij bestaat de kans dat je in een depressie belandt. Dus, raap jezelf bij elkaar en ontplooi activiteiten die je normaal niet zo snel doet. Ga een cursus Chinees volgen, leer een instrument bespelen, doe aan salsadansen, boek een reis voor alleen reizenden, enzovoort. De nieuwe kennis die je opdoet en de mensen die je ontmoet geven je nieuwe energie. Daarbij heb je door bezig te zijn minder tijd voor je eenzame gevoelens.

Meer info
banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot