Als je het vermoeden hebt dat iemand waar je om geeft aan zelfmoord denkt, is het logisch dat je schrikt. Lees hieronder wat je kan doen.

Hoe ondersteun ik iemand die aan zelfmoord denkt?
1. Bespreek het
 • Vertel dat jij je zorgen maakt.
 • Vraag de ander of jouw bezorgdheid terecht is.
 • Laat weten dat je iets wilt betekenen.
 • Vraag wat je kunt doen.
2. Herken de signalen

Belangrijk is dat je weet dat de meeste mensen die aan zelfmoord denken, uiteindelijk geen zelfmoord plegen. Iemand heeft een verhoogd risico als deze drie gedachten aanwezig zijn:

 1. Ik hoor nergens bij
 2. Ik ben iedereen tot last
 3. Ik ben niet meer (zo) bang voor de dood

Herken je dit bij iemand? Ga dan in gesprek met 113 Zelfmoordpreventie.

Ook bestaat er de Vraagmaar app (onderdeel van 113 zelfmoordpreventie), deze app helpt je met het herkennen van signalen d.m.v. uitleg, oefeningen tips & tricks. Met een gesprek kan jij het verschil maken.

3. Onderneem actie om nu hulp te krijgen?
 • Ga er niet vanuit dat de ander zelfhulp gaat zoeken of beter wordt zonder ondersteuning. Stel voor om dat samen te doen.
 • Gaat het over een jongere? Neem dan altijd contact op met de ouders/verzorgers.
 • Vertel dat zelfmoord niet de enige optie is, ook al lijkt dat op dat moment wel zo.
 • Beloof niet om de gedachten en gevoelens van de ander voor jezelf te houden.
 • Geheimen helpen de ander niet en jou ook niet. Delen maakt de situatie voor jou dragelijker. Je bent niet als enige verantwoordelijk.
4. Bel 112 bij gevaar!

Neem bij direct fysiek gevaar contact op met de huisarts, spoedeisende hulp of 112. Vertel wat je weet en dat je bang bent voor de veiligheid van de ander.

5. Zorg voor jezelf!

Het vraagt emotioneel veel van je als iemand in je omgeving denkt aan zelfmoord. Zorg dat jezelf steun hebt, en je verhaal kwijt kan. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden, jouw docent,  jouw loopbaancoach of jouw huisarts.

VraagMaar app

Ben je bang dat iemand met zelfmoord bezig is? Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfmoord te praten, maar het kán wel. De VraagMaar app helpt je erbij, met uitleg, oefeningen en tips & tricks. Met een gesprek kan jij het verschil maken. Download de app via de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Heb je vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met 113 via de overleg- en advieslijn: https://www.113.nl/ik-maak-mezorgen-om-iemand-anders of neem contact op met een schoolmaatschappelijk werker.

banner

Vragen? Neem contact op

Een schoolmaatschappelijk werker is er voor hulp en advies.

CheckIt_Chat_groot