Jezelf bewust pijn doen. Dit heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: ‘automutilatie’. Beschadig jij jezelf? Of ken je iemand die dit doet? Hieronder kan je meer informatie vinden.

Waarom?

Er is niet één reden waarom of waardoor mensen zichzelf beschadigen, iedereen is daarin uniek en heeft zijn of haar eigen verhaal. Het kan bijvoorbeeld een manier zijn om heftige gevoelens te uiten, jezelf te bewijzen, jezelf te straffen of hulp te vragen voor achterliggende problemen. Omdat het zo persoonlijk is, is het niet mogelijk om een lijst met redenen of oorzaken te maken.

Hulp

Zelfbeschadiging is vaak een symptoom. Het is een uiting van de pijn die door onderliggende problemen wordt veroorzaakt en een manier om staande te blijven. Wanneer het onderliggende probleem wordt aangepakt, is er een grote kans dat de zelfbeschadiging vermindert of zelfs helemaal geen functie meer heeft.

Ik ben hier voor iemand anders

Als je erachter bent gekomen dat iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt, of je hebt er een vermoeden van, dan ben je waarschijnlijk erg bezorgd en geschrokken. Het kan lastig zijn om hier een gesprek over te beginnen.

Op de website sameninmijnschoenen.nl staan tips hoe je een gesprek aangaat over zelfbeschadiging.

Op het forum van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging kan je in contact komen met andere omstanders.

Contact

Met iemand van school:
Herken jij jezelf of iemand anders hierin? Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Bespreek het met je loopbaancoach, trajectbegeleider of stel een vraag via het contactformulier.

Met iemand van Stichting Zelfbeschadiging:
Krijg je liever steun van iemand van Stichting Zelfbeschadiging? Je kunt hen bellen, mailen en op afspraak langskomen. Kijk op de website van Stichting Zelfbeschadiging voor de contactinformatie.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot