Een loverboy is een jongen die je in de prostitutie probeert te lokken. Dat doet hij om daar zelf geld aan te verdienen. Loverboys proberen hun slachtoffers te verleiden. Eerst doen ze je allerlei (loze) beloften en daarna gebruiken ze chantage en geweld. Ook jongens kunnen slachtoffer worden van loverboys.

Loverboys HERKENNEN

Elke loverboy gaat op zijn eigen manier te werk. Maar er zijn wel een aantal ‘standaard stappen’ die je kunt herkennen. Een loverboy doet alsof hij verliefd is op je en versiert je. Hij is geweldig, lief, doet alles voor je en koopt bijvoorbeeld dure cadeaus en dure kleding. Je wordt zo helemaal gek op hem. Ondertussen bedenkt hij een plan hoe hij je kan gebruiken.

Geweld en chantage

De loverboy weet dat wat hij doet strafbaar is en doet dus alles om te voorkomen dat je met iemand gaat praten. Dit doet hij door je te bedreigen, te slaan of door te chanteren. Bijvoorbeeld door te dreigen dat hij naaktfoto’s en webcamfilmpjes op internet zal zetten als je niet doet wat hij zegt.

In de greep van een loverboy

Als de loverboy je helemaal in zijn greep heeft, kan hij alles met je doen. Bekijk dit filmpje om precies te weten wat dat allemaal kan betekenen. Lees ook wat je kunt doen tegen loverboys op Vraaghetdepolitie.nl

Bang om te praten

Meestal schaamt je je zich zo dat je niet meer naar je ouders of vrienden durft te gaan. Dit is precies wat de loverboy wil. Het is de val waar je in terecht komt en het is dan juist goed om met iemand te praten.

Wat kun je doen?

Denk je dat je vriend een loverboy is? Bel dan met één van de volgende organisaties. Zij kunnen je helpen en beschermen.

Zo gaan ze vaak te werk
 1. Ontmoeting
  Dit kan overal zijn. Op school, in het winkelcentrum, via internet of bij het uitgaan.
 1. Indruk maken
  De loverboy geeft je (veel) aandacht, zegt lieve dingen, en geeft soms ook cadeaus.
 1. Verkering
  Een relatie krijgen. Leuke dingen doen en het vertrouwen groeit.
 1. Met elkaar naar bed gaan
  Seks. Afhankelijk worden van de nieuwe ‘vriend’. Weinig contact meer met ouders en vriendinnen.
 1. Wennen aan prostitutie
  Meegaan naar de Wallen. In contact komen met meiden die al in de prostitutie werken. Pornofilms kijken.
 1. Overhalen tot prostitutie
  Dwang door geweld en manipulatie.
 1. Prostitutie
  Onder bedreiging en chantage geld verdienen met seks.
Werkwijze loverboys op internet en social media
 • Profiel op internet
  Aantrekkelijk, spannend profiel aanmaken via de chat- of profielsites en via Twitter. Veel meisjes in vriendenlijst, meestal gebruik van een nickname.
 • Ronselen
  Op zoek naar slachtoffers. Kijkt naar (profiel)foto’s, checkt op vrienden, wat vertelt meisje, is haar profiel afgeschermd?
 • Contact leggen
  Uitkiezen slachtoffers. Contact leggen met meerdere meiden, wacht op reactie.
 • Inpalmen/versieren
  Wil graag meer te weten komen, sluit aan bij belevingswereld slachtoffer en probeert vertrouwen te winnen. In contact brengen met ‘vrienden’. Let op! Hij kan zich tegelijkertijd voordoen als de lieve, begripvolle jongen maar ook als de stoere, coole gast…
 • Onder druk zetten
  Aandringen bij slachtoffer om méér over zichzelf te vertellen of zich te laten zien via de webcam. Hij krijgt zo de informatie waarmee hij druk gaat zetten. Ook dwingen van slachtoffer om dingen voor hem te doen.
 • Prostitutie
  Laten werken via de webcam of in het echt als prostituee. Inzetten voor drugshandel, leningen afsluiten, telefoonabonnementen of auto’s op haar naam zetten.
Signalen dat je slachtoffer bent

Het gedrag van een slachtoffer verandert vaak ingrijpend als ze eenmaal met een loverboy omgaat. Dit is wat er vaak gebeurt als je dit overkomt:

 • Je gaat je uitdagend kleden en gedragen.
 • Je geeft ineens veel geld uit.
 • Je krijgt plotselinge huilbuien.
 • Je vermijdt een gesprek over je gedrag
 • Je hebt thuis veel problemen.

Meisjes en jongens die het slachtoffer zijn van een loverboy durven er meestal niet over te praten. Vaak laten ze wel merken dat er iets aan de hand is. Ze lopen bijvoorbeeld weg van huis. Of ze zoeken op allerlei manieren grenzen op.

Lovergirls

Er zijn ook lovergirls. Deze meiden doen zich voor als ‘je beste vriendin’. Of ze proberen dit te worden. Ze willen je vertrouwen winnen en geven informatie over jou door aan een loverboy. Ook brengen ze jou met hem in contact. Vaak zijn deze meiden zelf slachtoffer van een loverboy. Soms hebben ze al voor hem gewerkt en krijgen ze nu de kans om wat extra geld te verdienen. ‘Als jij zorgt dat je met een meisje aanpapt en haar zover krijgt dat ze voor mij komt werken, hoef jij dit niet meer te doen’. Dit kan een reden zijn waardoor een meisje zelf meisjes gaat selecteren.

Praat erover

Praten op school kan natuurlijk ook, neem contact op met je loopbaancoach of neem contact op met je trajectbegeleider.

Je kan ook terecht bij Moviera. Zij bieden hulp bij huiselijk geweld en mensenhandel.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot