In het voortgezet onderwijs heb je ongetwijfeld voorlichting gehad over seksualiteit. Toch kan het zijn dat je nu pas gerichte vragen hebt, omdat je sinds kort een relatie hebt of erover denkt om met iemand seks te hebben. Die vragen kunnen divers zijn. Hieronder wordt daar verder op ingegaan.

Er wordt hieronder verwezen naar de landelijke website van Sense. In onze regio kan je voor al je vragen rondom seksualiteit ook terecht bij Rutgershuis Oost in Arnhem.

Klaar voor de eerste keer?

Je eerste keer is spannend. Niet alleen voor jou, maar ook voor degene met wie je wil vrijen. Het kan zijn dat je nog twijfelt. Vraag je je af of je al toe bent aan je eerste keer?

Wat is veilig en wat niet?

Je kunt seks met jezelf hebben, dat is veilig en je wordt niet zwanger. Bovendien kan dat erg ontspannend werken, zeker voor je gaat slapen. Ook in een relatie kun je seks met jezelf hebben. Dat kan erg prettig zijn en ontspannend werken.

Er zijn verschillende manieren waarop je seksueel contact met elkaar kunt hebben. Bij de ene manier loop je kans op een seksueel overdraagbare aandoening , bij de andere manier niet. Soms loop je ook kans op een zwangerschap.

Anticonceptiemiddelen

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er allemaal? En welke past of passen het beste bij jou en je bedpartner? Hou oud moet je zijn om de pil bij de huisarts te vragen zonder toestemming van je ouders? Hier lees je meer over de pil en wat je moet doen als je de pil bent vergeten. Ook kun je zien hoe je een condoom om moet doen en welke anticonceptiemiddelen er nog meer bestaan. Sommige anticonceptiemiddelen kun je zelf kopen, voor bijvoorbeeld de pil of een spiraaltje moet je bij de huisarts zijn.

SOA’s?

Maak je je zorgen of heb je onveilige seks gehad? Blijf er niet mee rondlopen en laat een soa-onderzoek doen. Dit kun je laten doen bij je huisarts, een soa centrum van de GGD of middels een thuistest.

SENSE

Via het internet is er veel informatie te vinden over seksualiteit, via websites of filmpjes. De website van Sense is voor dit onderwerp betrouwbaar en de meest bekeken infosite onder jongeren.

In dit YouTube filmpje zie je de jongens van Stuk.tv die zich voorbereiden op het geven van een les seksuele voorlichting op een middelbare school.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot