Moeder en/of vader worden is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd. Of misschien gebeurde het onverwacht. Nu je zwanger bent, breekt er een periode aan met veel veranderingen. Lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner.

Ondersteuning tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent of je bent een studerende ouder, dan heeft dit (mogelijk) gevolgen voor je studie.

Ben je zwanger, meld dit dan direct bij je loopbaancoach. De loopbaancoach gaat samen met jou bekijken wanneer je verlof ingaat, wat dit voor de duur van je opleiding betekent, hoe ga je het in de klas vertellen etc. Hiervoor heeft Rijn IJssel een begeleidingsprotocol opgesteld om dit goed te laten verlopen.

Wanneer je als ouder (weer) gaat studeren is het ook belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je loopbaancoach: samen gaan we kijken hoe jij de zorgtaken kunt combineren met je studie en wat daarvoor nodig is. Ook hierover maken we samen verdere afspraken.

In Arnhem kun je als jonge moeder ook gebruik maken van individuele hulp, training en begeleiding van Stichting Jam:

Stichting JAM zet zich in voor jonge moeders in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit Arnhem en omstreken. Jong moeder worden is niet niks. Het kan gebeuren dat je soms vastloopt. Zij herkennen de “struggles” en werken met je samen om de toekomst positief tegemoet te kunnen zien. Stichting JAM werkt oplossingsgericht en biedt ondersteuning daar waar jij het nodig hebt.

Hier kan je ook terecht

Informatieve website voor jonge moeders én jonge vaders.

Moeder-kind-huis voor moeders met een licht verstandelijke beperking en/of psychiatrische – en gedragsproblematiek.

Ouderkindhuis.

Informatieve site over alles rondom zwangerschap.

VoorZorg is een opvoed-, leefstijl, gezondheids- en ontwikkelingsondersteuningsprogramma, gericht op vrouwen die zwanger zijn en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen.

Wisselende gevoelens tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest. Ze kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Er zijn ook veel vrouwen die zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Ook dat is een normaal gevoel. Bijna iedere aanstaande moeder (en aanstaande vader) heeft twijfels en angsten.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Je ziet op tegen de bevalling (link naar GGD Gelderland-Midden). Is de baby wel gezond? En hoe ben je straks zelf als moeder of als vader? Het is goed om daarover te praten met anderen. Vraag eens aan je moeder of vader hoe zij daar vroeger over dachten. Of bespreek het met een vriend of vriendin.

Jezelf niet zijn

Door alle hormonen verandert er tijdens de zwangerschap veel. Lichamelijk en emotioneel. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen (link naar GGD Gelderland-Midden) of het gevoel hebben dat je niet helemaal jezelf bent. Probeer in elk geval genoeg rust te nemen. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Neem ook tijd om er op uit te gaan met je partner of met vrienden. Dat is nu wat makkelijker dan wanneer je baby is geboren.

Nesteldrang

In de laatste weken bereidt elke aanstaande moeder zich voor op de geboorte van haar kind. Veel vrouwen krijgen de behoefte om zich te ‘nestelen’. Ze willen dat thuis alles in orde is voor de komst van de baby. Elke vrouw doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort erbij. Het zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen. Laat het gebeuren en geniet van de laatste weken.

Het ouderschap

De geboorte van je baby is misschien wel één van de mooiste momenten in je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet voorstellen. Toch is het niet altijd even makkelijk. Ook je kindje moet wennen aan de nieuwe situatie. Hij of zij gaat zintuigen gebruiken: ruiken, voelen, kijken en luisteren naar alle geluidjes. Alles is nog nieuw.

Iedere levensfase van je kind roept nieuwe vragen op. Vragen waarmee het Centrum voor Jeugd en Gezin je graag helpt.

Huilbaby’s

Eén van de meest gestelde vragen van ouders is: wat als mijn baby veel huilt? Alle baby’s huilen. Sommigen wat meer dan anderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen.

Een belangrijke tip is om de lichaamssignalen (link naar GGD Gelderland-Midden) van je baby te leren herkennen. Dan weet je sneller wat er aan de hand is als het huilt. Kijk en luister daarom goed naar je baby. Waar wordt hij of zij rustig van? Wat vindt je kindje prettig en wat niet? Vertrouw op jezelf en ga op je eigen gevoel af.

Toeslagen

Misschien heb je het al wel gemerkt, maar een kind opvoeden kost geld. Gelukkig zijn er verschillende toeslagen die je kan aanvragen zodat je wat extra geld krijgt.

Kindgebonden budget is een bijdrage voor ouders in de kosten voor kinderen tot 18 jaar.

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang.

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot