Je kunt via jouw smartphone, computer of tablet ook te maken krijgen met minder leuke dingen zoals sexting/sextortion, grooming, phishing en seksueel misbruik. Hieronder lees je daar meer over.
Sexting en sextortion
Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via een smartphone, computer of tablet. Dat kan leuk en spannend zijn als je naar elkaar verlangt. Maar je kunt er ook enorm door in de problemen komen. Regelmatig worden beelden doorgestuurd naar anderen. Per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om iemand te pesten of om wraak te nemen. Het kan ook zijn dat iemand jou chanteert met een foto of filmpje (sextortion) geld vraagt voor de foto of het filmpje in ruil voor geld of handelingen.
Grooming
Digitaal kinderlokken wordt grooming genoemd. Het gaat dan om volwassenen die contact leggen met minderjarigen om hen te verleiden tot online seks of om in het echt af te spreken om misbruik te plegen. Vaak vertellen die volwassenen niet dat zij veel ouder zijn als ze online contact leggen. Word geen slachtoffer van grooming. Klik op deze link voor tips en advies!
Wat kun je zelf doen bij sexting/sextortion?
Heb je zelf te maken met nare gevolgen van sexting en/of sextortion?
Misschien schaam jij je of voel jij je schuldig. Lees hier wat je er zelf tegen kunt doen en zoek ook hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er ook niets. Meld dit dan meteen op school en bij de politie of meld het bij meldknop.nl. Ook je ouders niet vergeten!
Phishing
Pas ook op voor Phishing. Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Kijk voor meer informatie op deze site.
Seksueel misbruikt worden via internet
Het klinkt misschien wat vreemd. Hoe kun je seksueel misbruikt worden terwijl je veilig op je slaapkamer achter de computer zit? Maar het kan wel degelijk en het komt helaas steeds vaker voor.
Het is seksueel misbruik als iemand je seksuele handelingen laat uitvoeren of ondergaan, zonder dat je het gevoel hebt dat je zelf een eind aan de situatie kunt maken. Bekende voorbeelden zijn aanranding en verkrachting. Maar er is ook sprake van seksueel misbruik als je begluurd wordt of gedwongen wordt om naar seksuele handelingen van iemand anders te kijken. Als je aan het webcammen bent, bestaat het risico dat de ander je onder druk zet om jezelf voor de webcam uit te kleden of misschien zelfs wel te bevredigen. Dat is seksueel misbruik via internet en dus strafbaar. Je kunt er aangifte bij de politie van doen. Iemand kan je op verschillende manieren onder druk zetten:
- Je overhalen door je complimentjes te geven;
- Door in te spelen op jouw gevoel van vriendschap door te zeggen: Als je het niet doet, is onze vriendschap zeker ook niet zoveel waard. Dan moeten we die maar verbreken;
- Door te dreigen en je bang te maken. Bijvoorbeeld door te zeggen “Ik heb je IP-nummer en kan zo uitzoeken waar je woont. Dan kom ik naar je toe.”;
- Door je te chanteren met een bewerkte foto of eerder gemaakte webcambeelden; “Als je het niet doet, dan zet ik deze op het internet, zodat iedereen het ziet.”
Wat kun je zelf doen bij seksueel misbruik?
Heb je zelf te maken met nare gevolgen van seksueel misbruik?
Misschien schaam jij je of voel jij je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er ook niets. Meld dit dan meteen op school en bij de politie of meld het bij meldknop.nl. Ook je ouders niet vergeten!
Vragen? Neem contact op
Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.