Denk je jouw ideale kamer of woning gevonden te hebben? Bezoek de kamer of woning en bekijk deze kritisch. Neem iemand mee die jou daarbij kan helpen. Deel je de woning met andere studenten? Kijk dan ook of je wel een klik hebt met je toekomstige huisgenoten.

Kijk ook goed naar de voorwaarden en de kosten. Teken niets voordat je alles begrijpt. Als je juridische vragen hebt, kun je terecht bij het Juridisch Loket. Zij geven je gratis advies.

Besluit je om te verhuizen? Geef dit dan door aan de gemeente. De gemeente geeft je nieuwe adres ook door aan de Belastingdienst, DUO en je zorgverzekeraar.

Inschrijfadres

Het is verplicht je in te schrijven op je woonadres bij de gemeente.

Borg

Ga je een kamer of woning huren? Dan moet je vaak laten zien dat je dat kunt betalen. Daarnaast kan er iets kapot gaan in de ruimte die je huurt. Je betaalt daarom meestal borg aan je verhuurder. Borg betekent dat jij iets afgeeft aan iemand anders. Stop de overeenkomst? Dan krijg je het weer terug van diegene. Meestal gaat het om een geldbedrag (een maand huur). Je krijgt dit bedrag weer terug als je verhuist en de woning netjes achter hebt gelaten.

Gemeentelijke Heffingen

Huur je een zelfstandige woonunit of woning en woon je niet inclusief?
Dan moet je waarschijnlijk extra gemeentelijke heffingen betalen. Bijvoorbeeld de rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschap heffing.

De kosten hiervan verschillen per gemeente. Vaak hangen ze ook af van het aantal bewoners. Neem hiervoor contact op met je gemeente .
Voor hulp hierbij ga naar de STIP (Nijmegen).

Inboedel

Je inboedel is alles wat in je woning staat en wat je kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld tafels, stoelen en bedden, maar ook schilderijen, je televisie en gordijnen.

 • Heb je nieuwe meubels nodig? Ga op zoek naar goedkope of gratis meubels via kringloopwinkels,Marktplaats, op internet zoalswebsites ‘Gratis op te halen’. Zie ook facebook.

Als je woonruimte huurt, mag je meestal reparaties van glas, verwarming en riool laten uitvoeren door de verhuurder. Veel andere reparaties moet je mogelijk zelf betalen. Vraag hiernaar bij de verhuurder.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een verzekering voor de schade die je aan je inboedel kunt oplopen. Loop je schade op aan je inboedel? Dan zal de verzekering de schade voor jou vergoeden.

 • Een inboedelverzekering is niet verplicht: je mag zelf kiezen of je dit wel of niet wilt.
 • De meeste mensen hebben wel een inboedelverzekering. Deze verzekering is nuttig en goedkoop is (rond de € 3,- per maand voor studenten).

Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd als er iets gebeurt met je inboedel door brand, bliksem, diefstal, waterschade, enzovoort. Kijk op independer voor de goedkoopste verzekering.

Huurcontract

Een huurcontract is een contract waarin staat beschreven wat jij huurt, hoe duur het is en hoe lang jij iets huurt. Een huurcontract is altijd nodig. Zo hebben beide partijen alle afspraken op papier staan. Wil de verhuurder niets vastleggen in een contract? Dan klopt er iets niet!

 • Een kamer of woning huur je voor bepaalde of onbepaalde tijd.
 • Meestal krijg je eerst een contract van een jaar (bepaalde tijd). Daarna wordt het contract stilzwijgend verlengd. Stilzwijgend betekent dat je geen brief of melding krijgt, maar dat je huurcontract wel wordt verlengd.
 • Let goed op waar je voor betaalt. Is het bedrag inclusief gas, water, licht, tv en internet? Zijn er extra servicekosten waarmee je rekening moet houden? Bij een studentenkamer of woning betaal je meestal inclusief. Bij een huurwoning van een woningcorporatie vaak exclusief. Dit wordt ook wel ‘kale huur’ Je bent dan nog ongeveer € 100,- kwijt aan gas, water, licht, tv en internet.
 • Verhuurders kunnen soms bemiddelingskosten vragen voor het vinden van een woning voor jou. Ze vragen dan meestal om het bedrag van één maand huur. Via het Juridisch Loket kun je kijken of het terecht is dat jij bemiddelingskosten hebt betaald.
 • Heb je een huurcontract getekend? Dan moet je de maandelijkse huur betalen zoals je hebt afgesproken. Lukt dit even niet? Meld dit dan zo snel aan je verhuurder en vraag om een betalingsregeling. Dit is een regeling waarin jullie afspreken wanneer jij de huur wel zult betalen. Meld je niet aan je verhuurder dat je de huur niet kunt betalen? Dan krijg je te maken krijgen met aanmaningen en een deurwaarder. Je kunt zelfs uit je huis worden gezet. Dit brengt veel kosten met zich mee die jij dan zelf moet betalen.
 • Je moet je contract opzeggen als je naar een andere woonruimte verhuist. Opzeggen moet je op tijd doen. Vaak een maand of langer van tevoren. Dit staat omschreven in je huurcontract. Opzeggen is definitief: je kunt het niet weer intrekken. Meestal komt er twee keer iemand langs om te kijken wat er nog moet gebeuren voordat jij mag verhuizen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jij een muur opnieuw moet verven of iets moet repareren wat jij (per ongeluk) hebt beschadigd. De tweede keer kijkt deze inspecteur of jij hebt aangepast wat was afgesproken.
 • Wil de nieuwe huurder spullen overnemen van jou (vloer, gordijnen)? Maak dan gebruik van een overnameformulier. Een overnameformulier kun je opvragen bij je verhuurder.

Kijk op de website van de overheid voor meer informatie wat er in een huurcontract moet staan.

Inschrijven gemeente

Je kunt je inschrijven bij de gemeente via een digitaal inschrijfformulier.

 • Ga naar de website van de gemeente waarin je woont
 • Kies voor: verhuizen
 • Kies voor: verhuizen binnen gemeente/naar gemeente/naar andere gemeente
 • Klik op de link ‘aanvragen’ en log in met je DigiD.
 • Volg de stappen van het formulier

Let op: Ben je verhuisd naar een andere gemeente? Dan moet je dit binnen 5 dagen doorgeven aan je nieuwe gemeente.

Internet en televisie

Een woonruimte huur je meestal inclusief. Je betaalt dan voor de kosten van gas, water en licht. Wil je gebruik maken van internet en televisie? Dan moet je waarschijnlijk zelf een internet- en tv-abonnement afsluiten.

Kijk op prijsvergelijken voor de goedkoopste aanbieder in jouw regio. Vaak kun je de aansluitingen die er al zijn overnemen van de vorige bewoner. Check altijd of je niet te veel betaalt!

In- of exclusief?

Een woonruimte huur je meestal inclusief. De kosten voor gas, water en stroom zitten dan in je huurprijs. Is je huurprijs exclusief? Dan moet je voor gas, water en stroom apart betalen.

 • Moet je zelf voor gas, water en stroom zorgen? Dan kun je dit aanvragen bij een energiebedrijf. Gas en stroom kun je vaak samen afsluiten. Water moet je apart regelen. Kijk voor de goedkoopste aanbieder in jouw regio op de GasWaterLicht Site of op energieprijzen.net.
 • Vaak kun je de aansluitingen die er al zijn overnemen van de vorige huurder. De vorige huurder heeft deze zaken namelijk niet afgesloten, maar zich wel afgemeld. Wanneer jij je weer aanmeldt, geef je de huidige meterstanden door. Je betaalt dan niet voor de kosten die de vorige huurder heeft gemaakt. Check altijd of je niet te veel betaalt voor de aansluitingen die er al zijn, bijvoorbeeld via independer!

Deel je de woning met meerdere mensen? Dan kun je meestal de kosten delen. Een woonruimte kost geld. Een studentenkamer of woning in de stad kost gemiddeld € 300,- tot € 400,- per maand inclusief gas, licht en water.

Reparaties of schade

In een woning kan er wel eens wat kapot gaan. Soms is dit je eigen schuld, soms ligt het aan iets anders. Is er iets stuk? Neem dan contact op met de woningcorporatie of verhuurder. Zij zullen uitleggen wanneer je iets zelf moet betalen en wanneer er iemand langs komt voor een reparatie.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar wel handig. Gaat er iets kapot door jouw schuld? Dan betaalt de verzekering deze kosten.

Servicekosten

Het kan zijn dat je servicekosten moet betalen. Servicekosten zijn kosten die je verhuurder maakt voor onderhoud van het gebouw. Bijvoorbeeld het schoonmaken van trappenhuizen. Deze servicekosten betaal je elke maand aan je verhuurder. Dit bedrag en een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden staan in je huurcontract.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot