Alcohol is drug nummer 1!! Alcohol heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen kun je je ontspannen voelen. Je gaat je dan bijvoorbeeld losser gedragen. Met een drankje op is het vaak makkelijker om op mensen af te stappen of een gesprek te beginnen. Je voelt je vrijer in het contact met anderen en je durft meer. Spanning en onzekerheid verminderen. En dat is fijn, zeker als je van jezelf verlegen of niet zo heel spontaan bent. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Alcohol drinken is verboden als je jonger bent dan 18 jaar. Je bent zelfs strafbaar als je in het openbaar alcohol drinkt of bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Ook alcohol kan men op een softe of harde manier gebruiken. Bij matig of soft gebruik hoeft alcohol niet zoveel schade met zich mee te brengen. Echter bij overmatig of hard gebruik wordt alcohol één van de ergste harddrugs. Het is verslavend, leidt tot allerlei (dodelijke) ziekten en brengt grote maatschappelijke problemen met zich mee.
Alcohol kunnen we dus ook als harddrug zien, maar of het een harddrug wordt hangt af van de manier waarop je het gebruikt. Bij matig gebruik is het onschuldig, pas bij overmatig gebruik wordt het erg schadelijk.

Meer informatie over alcohol?

Wat doet alcohol met je?
Invloed op je hersenen

Na een avond drinken werkt je geheugen slechter. Concentreren op school of werk wordt daardoor moeilijker. Bij vaak en veel drinken kan je hersenbeschadiging krijgen. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e en zijn tot dan extra kwetsbaar. Wil je je hersenen helemaal goed houden? Drink dan niets. Wij adviseren je om tot je 18e geen druppel te drinken en daarna bij voorkeur ook niet. Als je er wel voor kiest om te drinken, drink dan zeer matig. Dat is veel beter voor je studieprestaties!

Andere risico’s van alcohol

Je bent anders als je alcohol op hebt en dat heb je zelf niet eens altijd door. Door de verandering in je hersenen kun je andere keuzes maken: je emoties worden vaak heftiger, je kunt eerder agressief worden, (onveilige) seks hebben of slachtoffer worden van agressief gedrag.

Als je een alcoholvergiftiging hebt, kun je bewusteloos raken of nog erger. Dit gebeurt als er teveel alcohol in je lichaam zit. Jongeren hebben dit sneller. Dat komt omdat hun lever kleiner is. De lever is het orgaan dat je bloed zuivert en de alcohol afbreekt. Jongeren zijn lichter in gewicht. De alcohol blijft dus langer in hun lichaam.

Alcohol zorgt ook voor schade waar je pas last van hebt als je volwassen bent. Je hersenen groeien door tot je 24ste. Je hersenen groeien niet meer goed als je alcohol drinkt. Als je jong begint met drinken, is de kans om later verslaafd te raken groter.

Praat met met je loopbaancoach, trajectbegeleider of neem contact op via het contactformulier.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot