Het sollicitatiegesprek is een eerste kennismaking waarbij de werkgever kijkt of je inderdaad de juiste persoon bent voor de leerwerkbaan. Vaak zijn er ook andere kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je alert bent tijdens het gesprek. Hieronder vind je meer informatie over hoe je je het beste voor kunt bereiden.

Informeren

Probeer vooraf informatie over het bedrijf te krijgen.

Het maakt beslist een goede indruk als je al wat weet over het bedrijf. De website kan een goede bron van informatie zijn.

Scoren tijdens je sollicitatiegesprek
Voorbereiden

Een goede voorbereiding op het gesprek maakt je minder zenuwachtig.

De meeste mensen zijn voor en tijdens het sollicitatiegesprek gespannen of nerveus. Oefenen, bijvoorbeeld met een familielid kan helpen. Je merkt dan meteen waar je hapert of op welke vragen je (nog) geen antwoord hebt. Schrijf vooraf op wat je wilt vragen over de baan zelf, het bedrijf, de afdeling en de werktijden.

Dat je een beetje zenuwachting bent, is normaal. Om de zenuwen in bedwang te houden kun je de volgende voorbereidingen treffen:

 • Lees je goed in in het bedrijf;
 • Ga de avond ervoor op tijd naar bed;
 • Ga op tijd van huis;
 • Zorg dat je precies weet hoe je bij het bedrijf moet komen.

Een goede voorbereiding wordt op prijs gesteld!

Opdracht

Bereid je goed voor door het maken van deze opdracht.

De eerste indruk

Zorg ervoor dat je direct een goede indruk maakt.

 • Direct bij je binnenkomst krijgen je gesprekspartners een eerste indruk van je. Je kunt zorgen dat die eerste indruk goed uitpakt. Zorg dat je netjes gekleed bent.
 • Zorg ervoor dat je op tijd bent. Beter veel te vroeg dan iets te laat. Als je te laat komt, dan kan dat de indruk wekken dat je het gesprek niet belangrijk vindt.
 • Spreek je gesprekpartner(s) in eerste instantie aan met ‘u’.
 • Neem een aangeboden kopje thee of koffie in ontvangst, ook als je geen dorst hebt. Dat is niet alleen beleefd, maar ook handig als je even wil nadenken over een antwoord (dan neem je een slokje).
Tijdens het gesprek

Er zijn een hoop zaken waar je tijdens het gesprek op kunt letten op een zo’n goed mogelijke indruk te maken:

 • Zet vooraf je mobieltje uit!
 • Stel je voor aan je gesprekspartner(s): ga staan, kijk hem/haar aan, geef een hand en zeg duidelijk je naam. Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, dus let goed op je lichaamstaal en presentatie.
 • Probeer bij jezelf te blijven en rustig te antwoorden op een vraag. Of er een klik is blijkt snel genoeg. Ga jezelf niet overschreeuwen en denk na voordat je antwoord geeft op een vraag; er mag soms best even een stilte vallen.
 • Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever je de nodige vragen stellen. Vaak begint het gesprek met vragen die niet echt belangrijk zijn, bijvoorbeeld over je laatste vakantie. Dit is om je op je gemak te stellen. De eerste minuten zijn vaak bepalend voor de rest van het gesprek. Kijk degene tegen wie je spreekt altijd aan. Weet je het antwoord op een bepaalde vraag niet, draai er dan niet omheen, maar zeg dat eerlijk.
 • Het kan handig zijn om kopieën van diploma’s en getuigschriften mee te nemen. (Laat geen originelen achter!).
 • Ga bij het afscheid staan en geef je gesprekpartner(s) een hand.
Welke vragen kun je stellen?

Als de werkgever vraagt of je nog iets wilt weten, wees dan voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe het gaat met de begeleiding of hoeveel collega’s je krijgt. Maak alvast een lijstje met vragen die jij hebt over het bedrijf en de functie. Door dergelijke vragen voor te bereiden kom je geïnteresseerd over en kun je na afloop beter bepalen of het bedrijf bij jou past. Een aantal voorbeelden van vragen die je kan stellen vind je hier.

Welke vragen kun je verwachten?

Een sollicitatiegesprek kent geen vaste opbouw, maar een aantal vragen kun je zeker verwachten. Bijvoorbeeld of je iets over jezelf kunt vertellen, waarom je solliciteert bij het bedrijf en wat je aanspreekt in de leerwerkbaan. Een veelvoorkomende vraag is ook wat volgens jou je sterke en minder sterke kanten zijn. Een aantal voorbeelden van vragen die je kan verwachten vind je hier.

Afwijzing

Hoor je na het gesprek dat je bent afgewezen? Neem dan altijd contact op met de organisatie, zodat je precies weet wat de reden voor de afwijzing is geweest. Zo ben je de volgende keer beter voorbereid.

banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot