Je ouders hebben je verteld dat ze gaan scheiden. Misschien had je het al zien aankomen of komt het totaal onverwachts. Als je ouders gaan scheiden kun je je heel rot voelen. Het maakt niet uit of je meerderjarig bent en misschien niet meer thuis woont, je gezinssituatie gaat veranderen en dat is moeilijk.

Praktische zaken

Ga jij verhuizen nadat je ouders zijn gescheiden? Geef dit dan aan bij de gemeente. Als je op het juiste adres bent ingeschreven bij de gemeente, wordt je adres ook doorgegeven aan de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.

Snap je het niet?

Als je niet begrijpt waarom je ouders uit elkaar gaan, besef dan dat het in ieder geval niet aan jou ligt. Sterker nog, de kans is groot dat ze het nog lange tijd met elkaar geprobeerd hebben, juist omdat ze zoveel om jou geven. Veel kinderen geven zichzelf de schuld van de scheiding van hun ouders. Bedenk dat het nooit jouw schuld is, het blijft altijd een besluit van je ouders.

Voel je je verantwoordelijk?

Misschien voel je je verantwoordelijk voor je ouders, je (minderjarige) broertjes of zusjes. Je kunt het gevoel krijgen dat je moet kiezen tussen je ouders terwijl je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Soms kan een scheiding juist voor een opgelucht gevoel zorgen. Bijvoorbeeld wanneer er thuis een onprettige sfeer was doordat je ouders veel ruzie maakten.

Tips

Het is niet makkelijk om met al die verschillende gevoelens om te gaan. Lees deze tips, wie weet brengen ze je een beetje op weg.

 • Besef dat het nooit jouw schuld is dat je ouders uit elkaar gaan.
 • Praat erover. Praat met je ouders, broertjes en/of zusjes, iemand op school of vrienden. Probeer iemand te vinden die hetzelfde heeft meegemaakt. Dan zal je je beter begrepen voelen.
 • Schaam je er niet voor dat je ouders gaan scheiden. Je mag best laten merken dat je het moeilijk vindt.
 • Geef je grenzen aan. Onthoudt dat jouw mening ook telt.
 • Laat je ouders hun eigen problemen oplossen. Ga geen boodschappen van je vader voor je moeder doorgeven of andersom.
 • Als kind kan en hoef je geen partij te kiezen tussen je ouders.
 • Cijfer jezelf niet weg. Veel kinderen hebben het gevoel dat ze hun ouders nog verder belasten met hun eigen verdriet en durven dan ook niet bij hen terecht. Juist in deze tijd moeten je ouders aandacht hebben voor hoe het met jou gaat en wat er in jou omgaat. Deel je gevoelens met ze en vertel ze wat je dwarszit.
 • Houdt er rekening mee dat je tijd nodig hebt om aan de nieuwe situatie te wennen.
 • Ga vooral door met activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Doe dingen waar je vrolijk van wordt.
 • Tijdens een scheiding krijgen kinderen vanaf 12 jaar een brief van de rechter om te komen praten. Je ouders kunnen ook aan bemiddeling doen, dat heet mediation. Je bent niet verplicht om daarheen te gaan, maar het kan soms wel nuttig zijn. Bij mediation mag je altijd aan de begeleider vragen of hij/zij ook een keer met jou wil praten. Zo begrijp je beter wat er speelt en kun je ook je eigen mening geven.
 • Probeer tijd alleen met je moeder en/of vader te vinden. Zo heb je de mogelijkheid om te vertellen hoe vervelend je het vindt als een van de twee de ander zwartmaakt. Vertel dat je heel erg veel van allebei je ouders houdt, maat dat het geruzie in jouw bijzijn moet stoppen.
 • Neem je ouders niets kwalijk. Kwaad zijn op je ouders is heel normaal in het begin. Onthoud wel dat ze deze beslissing enkel genomen hebben omdat ze niet meer gelukkig zijn met elkaar.
banner

Vragen? Neem contact op

Soms heb je vragen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kun je je op school niet goed concentreren? Twijfel je over je opleiding? Of heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen? Blijf hier dan niet mee rondlopen.

CheckIt_Chat_groot